Rekonstrukce ve Volfarticích
 

Zadáním architektonické studie bylo navrhnout rekonstrukci / konverzi stávajícího špejcharu statku ve Volfarticích na samostatnou obytnou jednotku. Složitý krov se středovou vaznicí, vynesenou na sloupích s mnoha vzpěrami a šikmými pásky, a soustava trámového stropu s hlavním průvlakem určily hlavní limity návrhu a poměrně jasně definovaly možnou polohu budoucího schodiště do 2.NP. Studie počítá s maximálním zachováním stávajících dřevěných prvků krovu a stropu nad 1.NP. Jediným zásahem do stávající konstrukce je odstranění části dvou krokví pro vytvoření vikýře.

V 1.NP je pak umístěn velkorysý hlavní obytný prostor s plochou 49,5 m2, kuchyní do U, prostornou jídelní zónou a obývacím pokojem s krbovou vložkou se zásobníkem na dřevo. Dále je v 1.NP umístěna ložnice s plochou 14,5 m2, zádveří, předsíň s pracovním koutem a velká koupelna s plochou 8,6 m2. Technické vybavení (pračka se sušičkou a další umyvadlo) je umístěno pod schody do 2.NP.

Ve 2.NP je velký multifunkční prostor propojený se schodištěm, pracovna oddělená posuvnými dveřmi a dva samostatné pokoje. Dále je zde také samostatné WC s umývátkem a prostorná koupelna s velkou vanou a střešním oknem. Prostor pod šikminou střechy vedle koupelny je uvažován pro umístění zásobníků pro elektrický ohřev TUV.

(studie 2021)

210930_Volfartice_Šantrůček_studie-A3 75 1 web řezy.png
210930_Volfartice_Šantrůček_studie-A3 75 1 web.png
210720_Volfartice_3d_model_schema.png